Wednesday, January 30, 2013

Testing

Salam and morning dunia! Hari ini BBK menulis dengan status yang berbeza. Bukan lagi single dan available seperti dahulu. Tapi BBK kini sudah pun bergelar isteri. =) Lama sungguh nampaknya BBK tak menulis. Last entry March 2012!

Jadi, apa yang buat BBK tiba2 mahu menulis kembali??? Tungguuu.. BBK akan share nanti. Blog pun dah banyak berubah. Semuanya berbeza. BBK kena ambil masa untuk 'sesuaikan' dengan perubahan ini.

Okay, nanti BBK sambung. Ini sekadar percubaan untuk menulis kembali. Testing. Like jika sudi ;)

Wednesday, March 28, 2012

If you want to get what you never had, you have to do what you never did

Pejam celik..Pejam celik..Dah pun penghujung bulan March 2012..Lama BBK tak update blog. Alasan biasa..Busy..Biasalah, mana ada orang yang tak sibuk..Masing2 punya tanggungjawab yang perlu di laksanakan.

BBK sedang belajar, masih terus belajar dan tak mungkin akan berhenti belajar. Ilmu itu kan wajib dituntut. Alhamdulillah BBK mendapat restu penuh dari keluarga yang sentiasa memberi galakan. Selain melaksanakan kewajipan, ia juga memberi satu kepuasan diri yang tidak ternilai. Life is a journey.Its all about the journey..The colours and light seen..The lesson learned..Itulah kehidupan..Sepanjang perjalanan yang dilalui pasti banyak pengalaman dan pelajaran yang kita perolehi. Bagi yang bijak, setiap kesalahan akan dijadikan pengajaran, yang baik pula dijadikan teladan..Dan setiap orang punya cita-cita dan keinginan. Jika hanya angan-angan, boleh lah sekadar bercakap kosong dan tidak disusuli tindakan. Jika benar mempunyai impian, maka haruslah sedia melaksanakan! Action speaks louder than words! Always.

BBK kagum dengan orang-orang yang terus menggapai impian mereka walau seribu halangan menanti. Bukan setakat mempunyai impian yang besar namun mempunyai pegangan yang teguh dalam Islam. Pendek kata keduanya seiring. Contoh yang paling dekat yang BBK kenal, ialah saudara Imran Koyube. Siapa Imran Koyube? Beliau adalah pengasas ILUVISLAM dan pemilik syarikat ILI (iluvislam) Group Sdn Bhd. Dengan usia yang begitu muda (baru 25 tahun), beliau sudah boleh dikatakan berjaya kerana ILUVISLAM kini menjadi medan utama untuk para pendakwah mendekati masyarakat terutama golongan muda dengan cara yang tersendiri. Tidak kira pendakwah professional mahupun amatur, masing-masing mempunyai peluang untuk berdakwah melalui ILUVISLAM. 

Program anjuran ILUVISLAM yang BBK sempat hadir pada February lepas iaitu Konvensyen Fiqh Ummah, ia benar-benar mengkagumkan. Bayangkan dewan PWTC penuh dibanjiri lebih 3000 peserta untuk program dakwah. Dan ianya bukan percuma..RM100-RM200 bayaran dikenakan. Alhamdulillah..Satu fenomena yang baik untuk dakwah Islam di Malaysia. 

Mengikuti perkembangan Imran secara dekat, sememangnya Imran mempunyai azam dan cita-cita yang tinggi dari kecil lagi. Beliau sendiri pernah berazam dalam usia muda, beliau ingin mempunyai PA dan driver sendiri, dan Alhamdulillah segalanya kini tercapai. Untuk berada di tahap sekarang, beliau tidak hanya duduk diam di rumah, sebaliknya sentiasa keluar berjumpa lebih ramai orang untuk belajar dan memajukan diri. Usaha beliau bukan setakat untuk diri sendiri, tetapi juga untuk kebaikan sesama ummah. Inilah yang dikatakan pendakwah Muslim professional. BBK masih ingat pertama kali bertemu beliau dan sama2 hadir dalam meeting ILUVISLAM tahun lalu, Imran seorang yang merendah diri namun tegas dalam keputusannya. Dari situ jelas tampak karisma kepimpinan yang beliau ada. BBK bangga Imran kini berjaya dengan ILUVISLAM dan seterusnya mengorak langkah dalam bidang bisnes pendidikan bagi melahirkan sekurang-kurangnya 100 orang jutawan BERIMAN yang melakukan REAL BISNESS di bawah satu lagi syarikatnya Im Koyube Consultancy. Moga terus maju dan maju. Jujur dari hati, melihat kejayaan umat Islam adalah satu kebanggaan yang tidak dapat diungkapkan. Dan ia dapat memberi semangat pada diri sendiri untuk lebih maju kehadapan.

Antara kata2 hikmat dari saudara Imran yg BBK suka.. ;)

Para pendakwah Kristian rajin buat website camni untuk murtadkan pemuda Islam: pendakwah Islam bagaimana? Kita ni suka tidur, kan? :) @_@ Tidur, bangun..bangun-bangun je asyik nak complain, merungut tak cukup duit dan mengutuk orang lain dan duk tak abis-abis bahas perkara ranting. (Tak semua, tapi ramai giler lah) http://www.answering-islam.org/Bahasa/index.html Jom kita (pendakwah Islam), berubah, nak? Berubah attitude, dan tambah genetik rajin dan gen-gen kita :) Boleh? :)
                                                                            ~~~~
"If you always do what you always did, you'll always get what you always got. If you want to get what you never had, you have to do what you never did." Sheikh Yawar Baig
                                                                            ~~~~
"Money is the result of great work. It will come if you do great!" - Sheikh Yawar Baig.
                                                                            ~~~~
Stop giving negative messages to ourselves..awaken our giants within..yes WE can, yes WE can, yes WE can. Discover potential & work on it! :)
                                                                            ~~~~
Baru abis breakfast dengan abang Ar. Ikhwan Johari, husband kak Wardina- banyak dia share ttg cara nak jadi suami hebat- antaranya kena banyak 'sabar dalam bersabar.' Nasihatnya, bacalah buku 'Why Mars & Venus Collide.' Amazing giler! Patutla kak Wardina terpikat! Ececece @_@ Nak korek lagi rahsia dia selama seminggu training bersama nih, hahaha.. ^_^ 
                                                                            ~~~~
Extraordinary goals inspire extraordinary effort :) Indeed :)
                                                                            ~~~~
Saya mempunyai impian nak jadi kaya raya macam Tan Sri Syed Mokhtar Bukhari sebab saya nak buat rumah besar; boleh bagi kawan-kawan buat usrah dalam rumah saya, saya tak kisah la kawan saya tu ABIM ke PAS ke ISMA ke IKRAM ke TABLIGH ke UMNO ke..semua boleh saya bagi free...kemudian isteri saya akan buat cupcakes cantik-cantik bagi diorang makan free..tunang saya pandai buat cupcakes..hehe..amin..doakan ye :)
                                                                            ~~~~
I always wish & pray to Allah that my wife works from home, focus on developing our priceless children. I boleh ajar buat bisnes or investment online di umah sampai jd jutawan, insyaAllah. A dream, hehe :)
                                                                            ~~~~
Ramai orang yang nak jadi jutawan kerja kuat giler time umur 20-40 tahun. Umur 41 jatuh sakit..abis duit berjuta utk treatment. So, its better for me to invest in my health so that saya tak terperangkap dalam 'rat race' itu! :)
                                                                            ~~~~
"Pakcik dah ada banglow, kenapa beli mahligai pulak?" Tanya saya kepada multimillionaire yang mahligainya saya menginap semasa di Kelantan. "Pakcik nak buktikan bahawa walaupun Tuhan kita Allah dan nabi kita Muhammad S.A.W, kita mampu untuk berjaya juga."
                                                                            ~~~~
*Kata-kata yang menjadi Inspirasi Ku..
"...Aku adalah pengejar syurga akhirat, bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat; aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu. Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas. Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku..."~ Allahyarham Ustaz Asri Hj Ibrahim

                                                                            ~~~~

Antara kaya dan mempunyai visi dan misi yang jelas dalam hidup, BBK pilih yang kedua. Kerana jika kaya, ia boleh jadi miskin. Namun dengan adanya visi dan misi yang jelas dalam hidup, seseorang itu ternyata lebih berdedikasi dalam tugas dan kehidupan sehariannya untuk memastikan visi dan misinya tercapai. Seharusnya dia juga akan mempunyai disiplin yang tinggi, rajin berusaha (tidak malas) dan sentiasa mencari peluang untuk memajukan dirinya. Dan sebagai umat Islam, segala yang kita miliki bukan milik kita seorang maka kita perlu berkongsi kejayaan kita dengan orang lain seperti yang dilakukan oleh saudara Imran. 

BBK teringat kata2 seorang mentor BBK, "Untuk berjaya kita tidak seharusnya melakukan hanya perkara-perkara yang kita suka, tetapi kita harus melakukan perkara-perkara yang perlu untuk berjaya."  

Sekali lagi..kata2 mentor saudara Imran iaitu Sheikh Yawar Baig.. "If you always do what you always did, you'll always get what you always got. If you want to get what you never had, you have to do what you never did."

InsyaAllah segalanya mungkin. 





Like jika sudi ;)

Monday, February 13, 2012

Katakan TIDAK pada Valentine's Day

Di bulan February..Siapa yang tidak tahu bahawa di hari ke- 14 setiap bulan February ini merupakan hari sambutan kekasih (kononnya). Kenapa BBK kata kononnya..Kerana itu yang di war2kan oleh semua orang..Mungkin dulu, kita kurang pendedahan tentang hukum menyambut perayaan ini. Maka senang saja terikut2 dengan budaya 'Hari Kekasih'. Mungkin ada yang tahu, tetapi masih buat2 tak tahu dan menganggap isu ini remeh. 

Pic: Credit to iluvislam.com


Justeru, setelah mengetahui dan merujuk sendiri dalam laman e-Fatwa (portal rasmi Fatwa Malaysia) BBK rasa perlu dan bertanggungjawab untuk sama2 menyebarkan kepada semua bahawa di larang bagi kita menyambut perayaan Hari Kekasih ini atau lebih dikenali dengan 'Valentine's Day'.

Ikuti laporan berikut..


Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day

Keputusan:

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke -71 yang bersidang pada 22-24 Nov 2005 telah membincangkan Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day. Muzakarah berpandangan bahawa ajaran Islam amat mengutamakan kasih sayang dan tidak ada hari tertentu di dalam Islam bagi meraikannya.

Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine's Day, tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. 


Antara hujah keputusan tersebut adalah seperti berikut:

  • Sejarah Valentine's Day tidak ada di dalam Islam. Amalan budaya dan hasrat perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian yang bercanggah dengan Islam.
  • Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkan soal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang.
  • Islam menolak konsep kasih sayang yang terkandung dalam Valentine's Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang di amalkannya boleh menggugat akidah Islam
  • Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah SAW; "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut", Riwayat Abu Daud
  • Rasulullah SAW juga bersabda, "Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak", Riwayat al-Bukhari dan Muslim.
  • Kebanyakan golongan remaja Islam hari ini meraikan Valentine's Day dengan perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh Islam. Gejala seperti ini sekiranya tidak dibendung akan merosakkan umat Islam akan datang




Sumber: e-Fatwa


Like jika sudi ;)

Tuesday, January 10, 2012

Life...is like a cup of coffee...

BBK nak share this story...Author unknown but many thanks to spiritual-short-stories.com for sharing it to the world...



A group of alumni, highly established in their careers, got together to visit their old university professor. Conversation soon turned into complaints, about stress in work and life. Offering his guests coffee, the professor went to the kitchen and returned with a large pot of coffee and assortment of cups, porcelain, plastic, glass, crystal. Some plain looking, some expensive, some exquisite. He told his guests to help themselves to the coffee. 

After everyone had a cup of coffee in hand, the professor said; "If you noticed, all the nice looking expensive cups have been taken up, leaving behind are the plain and the cheap ones. While it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the source of your problems and stress. Be assured that the cup adds no quality to the coffee. In most cases, it is just more expensive, and in some cases even hides what we drink. What all of you really wanted, was coffee, not the cup. But you conciously went for the best cups. And then you began eyeing each other's cups to see who had the best one. Now consider this.. Life is the coffee; the jobs, the money and position in society are the cups. They are just tools to hold and contain, Life. And the type of cup we have, does not define, nor change the quality of life we live. Sometimes, by concentrating only on the cup, we fail to enjoy the coffee. Savor the coffee,not the cups! The happiest people, don't have the best of everything. They just make the best of everything. Live simply, speak kindly, care deeply, love generously."

So life..is like a cup of coffee.


Like jika sudi ;)