Wednesday, September 28, 2011

Muka Buku atau Facebook


“Tak sukeeee!”... “Pening lah! Dah macam tgk berita!” Itu antara status2 yg ada berlalu di timeline Muka Buku a.k.a Facebook BBK..Itu antara komen dari pengguna FB tentang pembaharuan terkini yang telah dilakukan pada laman sosial popular tersebut.


Terus terang BBK banyak mengakses FB melalui BlackBerry jadi tak berapa terasa dengan perubahan yang dikatakan semakin rumit dan mengancam ‘privacy’ itu...Namun setelah melihat sendiri, BBK akui pembaharuan yang dibuat agak merimaskan terutama ruangan CHAT dan Update mengenai aktiviti terkini rakan2 yang lain yang lebih detail tertera laju di ruang kiri screen.

Reflek yang biasa, di mana setiap perubahan pada permulaannya pasti banyak yang tidak suka dan akan cuba membanding2kan dengan keadaan yang asal. Itu biasa, dalam segala hal pun. Rasanya bukan baru kali ini FB melaksanakan perubahan pada sistem mereka, namun pengguna FB tetap setia malah semakin meningkat.

Bagi BBK, sejujurnya terpulang pada individu itu sendiri. Kalau dirasakan FB ini menggugat privacy dan anda tidak menggemarinya, tutup sahaja akaun tu..Atau limitkan pada orang2 tertentu sahaja yang boleh melihat akaun anda. FB mempunyai banyak kelebihan dan kebaikan, jika kita pandai menggunakannya. Untuk para peniaga mencari ‘market’ yang lebih luas dengan modal yang sifar, untuk menghubungkan kembali silaturrahim dengan rakan2 yang sudah lama terputus hubungan, dan yang paling BBK suka ialah ia dapat menjadi platform untuk menyebarkan info2 yang bermanfaat untuk dikongsi bersama, contohnya nasihat2 berguna, petua serta panduan2 yang berlandaskan syariat agama dan sebagainya.

Fikirkan yang positive..InsyaAllah hasilnya positive.. Gunakan kebijaksanaan yang diaugerahkan olehNYA sebaik mungkin dalam menghadapi cabaran2 yang ada di hadapan kita. Tidak mungkin kita takkan melakukan kesilapan sepanjang hidup kita kerana kita hanya manusia biasa, namun bangkit dan belajarlah dari kesilapan lalu. Ayuh, jadi lebih positive! BBK suka pada yg menggunakan FB dengan bijak dan berhemah. J

Like jika sudi ;)

Tuesday, September 27, 2011

Beautiful Words..and Du'a


This beautiful Du’a I found on another site sometime ago..To whoever the author is, May Allah bless you for penning down and sharing these beautiful words    ماشاء الله



O Allah! Please grant me one
Who will be the garment for my soul
Who will satisfy half of my deen
And in doing so make me whole
Make him righteous and on your path
In all he’ll do and say
And sprinkle water on me at Fajr
Reminding me to pray
May he earn from halal sources
And spend within his means 
May he seek Allah’s guidance always
To fulfill all his dreams
May he always refer to Qur’an
and the Sunnah as his moral guide
May he thank and appreciate Allah
For the woman at his side
May he be conscious of his anger
And often fast and pray
Be charitable and sensitive
In every possible way
May he honor and protect me
And guide me in this life
And please Allah! Make me worthy
to be his loving wife
And finally, O Allah!
Make him abundant in love and laughter
In taqwa and sincerity
In striving for the hereafter


Like jika sudi ;)

Monday, September 26, 2011

Ingin jadi jutawan?


Kenapalah aku bukan seorang jutawan...Namun adakah kita akan benar2 bahagia apabila menjadi jutawan..?

Credit Pic to komikmuslimah

Optimis
..Atau dalam erti kata lain berfikiran positive..Pagi tadi dalam perjalanan ke tempat kerja dari Seri Kembangan ke Pulau Indah..(jauh kan?) seperti biasa jam 7:30 pagi jika berkesempatan mmg BBK takkan miss program Motivasi Pagi bersama IKIM FM. Rasa dh pernah mention kat entry sebelum ni yg Zig Ziglar ada ckp ‘People often say that motivation doesn’t last, well neither does bathing. That’s why we recommend it daily’.


Topic yang diutarakan pagi tadi bg BBK sgt menarik iaitu tentang bagaimana persepsi kita melihat dunia...(Maaf BBK tak ingat nama Ustaz yg memberikan ceramah tadi). Adakah dunia ini sebenarnya kejam sehingga kita menjadi tertekan dengan segala macam masalah yang ada? Dunia ini tidak adil kerana sering saja kita merasa kecewa? Dunia ini zalim kerana kita sering tidak memperolehi apa yang kita inginkan? Ustaz tadi memberi satu cerita yg cukup menarik untuk dijadikan pedoman. 

Sebuah kereta mewah dinaiki seorang jutawan bersama isterinya yang sungguh bergaya dan seorang anak duduk di bahagian belakang melalui kawasan sawah padi di mana kelihatan seorang pesawah sedang berpanas demi mencari rezeki untuk anak-anaknya seramai 5 orang yg turut bermain di bendang. Si pesawah yang baru lepas memancing bersama 3 ekor ikan keli ditangannya berkata di dalam hati; Alangkah bahagianya jika aku menjadi seperti lelaki itu, memiliki kereta mewah juga isteri yang cantik pandai menjaga penampilan..Tentu sekali hidupku bahagia...Anaknya pun seorang sahaja, taklah seperti aku ramai sehingga 5 orang..Dahlah miskin..Susah sungguh hendak membesarkan mereka..Di situasi yang sama, jutawan tadi ternampak akan si pesawah serta kanak2 di bendang, dan berkata di dalam hati; Bertuah sungguh lelaki itu, dapat menikmati ikan keli yang segar, pasti lepas ini ikan keli itu akan dimasak dan dia akan menikmatinya bersama keluarga dan anak2 nya yang ramai..Aku ni, sudah lama tidak makan di rumah, sibuk sentiasa..Nak harapkan isteri memasak tidak sama sekali..Bertuah pesawah itu kerana memiliki anak2 yang ramai..Tentu meriah kehidupan mereka. Tidak seperti aku, sepi dan kosong rasanya.

Lihat..Pesawah merasakan dia akan bahagia jika dia menjadi seperti jutawan itu..Namun si jutawan pula merasa cemburu dengan kehidupan si pesawah berbanding dirinya yang dirasakan sepi dan kosong..Begitulah manusia..Tidak akan pernah merasa puas dengan apa yang dimiliki, dan seterusnya mudah menyalahkan kehidupan..Kuncinya di sini ialah minda dan persepsi kita terhadap kehidupan itu sendiri..Kita tidak akan pernah merasa bahagia jika kita sering sahaja melihat apa yang kita tidak miliki atau tidak dapat kita miliki. Jika kita berjaya melihat dan mensyukuri apa yang kita miliki dan menikmatinya pasti kita mampu bahagia. Untuk bahagia, kita seharusnya bijak mencari peluang dalam setiap kerumitan, bukan meratapi kerumitan itu dan terus sahaja hanyut dengan perasaan kecewa lalu merasakan dunia ini kejam dan menyalahkan keadaan.

Maka jadilah optimis..Minda kita memainkan peranan yang sangat hebat dan mampu memberi kesan ke atas diri kita juga setiap yang kita lakukan...Untuk menjadi optimis, kita perlu selalu menghargai apa yang kita miliki..Kita juga perlu ingat bahawa kehidupan ini tidak selalunya indah..Ia memerlukan pengorbanan. Seterusnya dengan keyakinan terhadap janji Allah SWT juga dapat memupuk sikap optimis..Percaya bahawa Allah SWT sentiasa bersama2 kita..Setiap kesukaran dan ujian, jika kita hadapi dengan sabar dan ikhlas, insyaAllah ada ganjaran yang lebih baik nanti di sana. Sesekali mungkin kita tidak mampu melawan perasaan dan terdetik juga perasaan inginkan sesuatu yg diluar kemampuan kita, namun kita harus bijak mengawalnya dan jadikan perasaan itu sebagai semangat untuk kita berusaha lebih gigih untuk meraih kejayaan...Jangan sesekali perasaan itu dibiarkan menjadi beban seterusnya menjadikan kita lemah, putus asa dengan kehidupan atau lebih teruk jika perasaan itu dilayan sehingga bertukar menjadi cemburu yang salah sehingga merosakkan kehidupan orang lain dan diri sendiri..

Mari menjadi insan OPTIMIS..BBK teringat pesan kata2 seorang rakan ‘Setiap manusia dicipta oleh Allah SWT telah ditetapkan  rezekinya’..InsyaAllah  والله أعلمُ بالـصـواب  

Ayuh berusaha! Moga redha Allah SWT juga bersama kita..Amin..
Like jika sudi ;)

Friday, September 23, 2011

Yang di cari...

Tidak mudah...Kerana ia Mujahadah...Tidak manis...Kerana habuannya nanti di sana terlalu manis...Terasa sukar dan payah...Kerana janjiNYA nanti di sana lebih membahagiakan dan kekal abadi...



Itu yang dirasakan...Untuk terus Istiqamah, kita akan selalu diuji...Bersabarlah...Kerana itu dapat menguatkan lagi Cinta kita padaNYA...

Kita tidak mungkin bisa meneruskan perjuangan ini tanpa bantuanNYA..Maka teruslah berdoa pada Allah SWT...Supaya ditetapkan keimanan kita...Supaya kita bisa menepis godaan dunia yg hebat dan sungguh menyenangkan..Namun semuanya hanya sementara...Moga mata hati kita tidak mati dan mampu membuat pilihan yg benar...InsyaAllah..



“Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya”
(Surah Ali Imraan [3]: 8 )
Like jika sudi ;)

Thursday, September 22, 2011

Tulisan yang membunuh...




Menulis...Siapa saja boleh menulis..Meluahkan pendapat, berkongsi idea, info dan sebagainya..Mata pena lebih tajam dari mata pedang! Mesti ada yg pernah dengar pepatah itu..Bukan sebarang pepatah..Malah ada kebenarannya..Kerana hasil tulisan seseorang itu, kadangkala mampu membuat hati terluka..Atau lebih mudah, membunuh perasaan..Dahsyat bukan??? Itulah hakikatnya...

BBK tak nak mengupas begitu dalam, cuma baru2 ni ada terdengar topik perbincangan yg menarik di IKIM FM..Masa tu tetamu yg dijemput merupakan seorang penulis untuk sebuah majalah dakwah. BBK tertarik dengan kata2nya...Sebagai Muslim, tanggungjawab kita sangat besar..Menulis juga satu tanggungjawab..Di mana apabila kita mahu menulis sesuatu, menulislah untuk kebaikan..Bukan untuk memperburukkan keadaan..Menulis menjadi ibadah jika kita menulis kerana mencari redha Allah SWT untuk berkongsi ilmuNYA, menyebarkan dakwahNYA dan membantu sesama ummah. Menulis juga ibadah pada mereka yang menyampaikan ilmu dan maklumat yg boleh dijadikan panduan dan kebaikan bersama. Setiap tulisan yang baik, yang tidak menyinggung atau memburukkan mana2 pihak juga dituntut dalam etika penulisan cara Islam. Penulis undangan dalam program IKIM FM tersebut juga menyentuh fenomena ‘Blog’ yang sangat popular kini dan menjadi platform penulis2 amatur. Ternyata kebebasan menulis itu kadangkala di salah gunakan oleh sesetengah pihak dalam agenda tertentu untuk menjatuhkan pihak yang lain. Ada juga yg rajin menulis dan membuka aib orang ternama untuk meraih keuntungan atau mungkin sengaja sekadar suka2/hobi  untuk mengisi masa lapang...Begitu tegar mereka menulis apa saja tanpa sedikit pun terlintas apa kesannya kepada orang lain..Paling tidak, tidakkah kita terfikir bahawa apa yg ditulis itu jika ianya adalah salah..maka ia akan menjadi satu FITNAH..Nauzubillah..Dan ketahuilah bahawa hasil penulisan dari fitnah atau membuka aib orang juga adalah satu dosa.

BBK benar2 teruja dengan perbincangan itu..Ya..Sememangnya kini, kita boleh lihat begitu banyak blog dan web yang ada..Pelbagai kategori..Sebagai pembaca kita seharusnya bijak memilih bahan bacaan yang baik..Namun kita tidak dapat elak bahawa cenderung bagi remaja kita yang begitu menggemari hiburan..Jadi pasti blog2 hiburan dan gossip menjadi pilihan utama mereka. Justeru di sini, pada pendapat peribadi BBK, penulis atau blogger perlu memainkan peranan..Peranan yg bagaimana? Itu memerlukan olahan yg sangat dalam. Tapi apa yg BBK dapat simpulkan di sini, just back to basic..Kita memang mempunyai hak untuk bersuara..dan meluahkan pendapat..Itu tidak salah, asal saja ada cara2nya iaitu dengan kata2 yg membina bukan menghentam, mencaci dan menghina. Namun bagi mereka yg gemar menulis tentang keburukan2 orang lain, cuba renungkan hadith di bawah ini..

Sabda Rasulullah S.A.W bermaksud: Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya. (Hadith Sahih, Riwayat Muslim, Abu Daud dan Tarmizi)

Namun adalah dibenarkan utk membuka aib seseorang pada 4 keadaan iaitu:

Pertama: Orang yg dizalimi, dibenarkan untuk mengadu kepada pihak berkuasa terhadap kezaliman yg berlaku terhadapnya.

Kedua: Untuk meminta fatwa mengenai hukum hakam, dibolehkan untuk menceritakan keburukan seseorang tetapi ada baiknya sekadar untuk mengetahui hukum sahaja dan tidak berlebih-lebihan.

Ketiga: Untuk memperingatkan orang lain akibat melakukan kejahatan agar dapat dijadikan iktibar kepada seluruh umat Islam.

Keempat: Boleh menceritakan kepada khalayak ramai tentang seseorang yang fasik dan melakukan kemungkaran seperti meminum minuman keras, memeras ugut dan perkara-perkara batil yang lain. Namun jangan sesekali menokok tambah cerita dan niatkan hanya untuk kebaikan sahaja. 

Sama2 kita renungkan...Satu je kita kena ingat, setiap sesuatu perbuatan pasti ada balasan. Jika kita selalu ingat begitu, InsyaAllah kita dijauhkan dari perkara2 yang tidak baik dan takut untuk melakukan perbuatan yang dilarang Allah SWT. Jika ada pula perkara mungkar dihadapan kita, jika kita tidak mampu menegur, kita doakan sahaja perkara yg baik untuknya dan semoga Allah SWT memberinya petunjuk. InsyaAllah..والله أعلمُ بالـصـواب


Sumber rujukan:
IKIM FM
Dunia Menulis
Himpunan Hadith Sahih Like jika sudi ;)

Thursday, September 15, 2011

Keindahan Alam di Krabi


Salam 17 Syawal..Bagaimana Syawal atau hari raya anda..? Moga berjalan lancar hendaknya, InsyaAllah..Terlalu sibuk dengan pelbagai agenda sehingga tak berkesempatan nak update blog picisan ini. Alhamdulillah masih lg bernafas dan dapat menikmati anugerah Maha Pencipta yg ESA.

Baru2 ni pada raya ke-5, BBK sempat menjejakkan kaki ke bumi Thailand..Dalam kiraan ini kali 3 BBK ke bumi yg terkenal dengan keteguhan sistem pemerintahan beraja. Di mana2 terutama di bandar2 Thailand, kita dapat lihat gambar2 raja dan ratu mereka dipamerkan dan bilangannya lebih banyak dari papan iklan. Kagum, kerana senario ini agak luar biasa di era yg serba moden ini.

Kali ini, destinasi BBK ialah Krabi & Phuket. Apa ada di sana..? BBK nak cerita memang rasanya x sempat..Tapi BBK rumuskan Krabi merupakan destinasi peranginan yg sgt kaya dengan keindahan semulajadi ciptaan Allah SWT. Ternyata diri ini terasa begitu kerdil apabila melihat kebesaran ciptaanNYA. BBK sekali lagi merasa kagum dengan kerajaan Thailand dan penduduk di sini kerana menjaga keindahan semulajadi ini dengan begitu baik. Hari ke 2 di Krabi, BBK ke 7 pulau di sana. Antara pulau ini, Phi Phi Island dan Maya Bay sgt terkenal di seluruh dunia kerana pulau ini pernah menjadi lokasi untuk filem The Beach lakonan Leonardo Dicaprio.

Ikutkan, BBK lebih menggemari air terjun dari laut. Tapi dek ianya terlalu indah membuatkan BBK juga akhirnya terjun ke laut untuk aktiviti snorkeling

Airnya sangat jernih, biru dan kita boleh nampak jelas coral dan ikan2 yg cantik dari boat yg dinaiki. Thanks to rakan BBK Shida yg awal2 dah standby Burkini aka Muslimah Swim Wear. Dapat melihat live pelbagai jenis ikan dan coral yg cantik dari dekat sangat mengujakan! Sekali lagi rasa kagum tidak henti2 dengan ciptaanNYA. SubhanAllah! Ternyata alam ini begitu luas dan indah untuk kita terokai dan nikmati. Apa yg penting perlulah dengan cara yg betul berlandaskan apa yg dituntut oleh NYA. 

Mengamati kejadian2 di sekeliling kita juga sedikit sebanyak dapat mendekatkan diri kita dengan Maha Pencipta, Allah SWT. Pada alam itulah tercatatnya tanda2 keagungan Allah dan rahmahNYA kepada manusia. Memetik baginda Nabi Muhammad S.A.W menyebut: "Sesiapa yang memotong pokok biadara maka Allah akan rendahkan kepalanya di alam neraka" (riwayat Abu Daud, dinilai Sahih oleh Al-Albani). Amaran dan doa Nabi S.A.W agar Allah mengambil tindakan kepada pemotong atau penebang pokok bidara kerana kerimbunan pokok tersebut menjadi tempat berteduh manusia dan haiwan. Maka perbuatan memusnahkannya tanpa sebab adalah suatu pengkhianatan terhadap manusia dan haiwan. Justeru kita seharusnya melihat  amaran ini secara lebih mendalam yakni perlunya kita menjaga keindahan alam ini sebaik-baiknya kerana ia juga satu amanah dan tanggungjawab yang dituntut.

Gambar2 Krabi dari camera BBK dan rakan.

Tempat tinggal kami di sana
Boat yg laju


Ombak
Lihat Coral tu! SubhanAllah

Sebelum berhenti untuk snokerling di tengah lautan!


Lihat Coral tu..


Pandangan dari Maya Bay
Like jika sudi ;)