Tuesday, August 16, 2011

Kejap je dah 16 Ramadhan..

16  Ramadhan..Cepat sungguh masa berlalu. Rasanya baru semalam menyambut kedatangan Ramadan untuk tahun 1432H atau 2011 ni..

Jadi bagaimana Ramadhan kali ini..? Moga ianya lebih baik dari Ramadhan yg lalu..Sama2 perbanyakkan amal dan menggunakan waktu yang ada sebaik mungkin..BBK pun x nak tulis panjang2 dan membuang masa di sini..Cuma nak share sedikit info yg BBK dapat mengenai 7 Sunnah Rasulullah SAW.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi SAW setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: Membaca Al-Quran sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu Subuh. Sebelum melangkah ke mana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: Jaga solat Dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat Dhuha.

Kelima: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka. Bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata Khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwhudu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia Ya Allah.”

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Seperti entry BBK sebelum ini, zikir merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yg berpangkal pada materialisme dan hedonisme.


Wallahualam..Sama2 lah kita amalkan. InsyaAllah..


Sumber: Buku 100 Sunnah Rasulullah SAW
Himpunan: Ibnu Al-Faruk Alih Bahasa Oleh: Ahmad Bin Abdul rashid B.A Hons Universiti Islam Madinah Arab Saudi Dakwah dan Usuluddin


Like jika sudi ;)

No comments:

Post a Comment