Tuesday, February 1, 2011

Apa nak jadi Fasha Sanda & Nora Danish

Salam. Seperti biasa BBK sibuk benar dengan tugasan seharian di rumah dan pejabat. Hari ini sekali lagi mencuri2 masa untuk menulis..Tak sangka dah Februari..Sekejap benar masa berlalu, rasanya baru je ‘celebrate New Year’ semalam.

Entry kali ni, BBK tertarik untuk mengulas cerita Fasha Sanda & Nora Danish. Keduanya di mata BBK punyai bakat tersendiri dalam bidang lakonan serta termasuk dalam kategori cantik. BBK tak nak cerita tentang ‘isu perbalahan’ mereka di Internet dan juga di akhbar tempatan baru2 ini, rasanya semua dah tahu. Isu yang sama dibangkitkan iaitu berkenaan dengan seorang lelaki yang bernama ‘Jejai’.



Sejujurnya BBK tidak memihak kepada sesiapa kerana siapa kita untuk menilai dan kita juga tak tahu kebenaran di sebalik segala yang berlaku. Walaupun ada juga beberapa bukti yang boleh mengukuhkan cerita, namun di zaman teknologi yang serba canggih ini segala kemungkinan boleh berlaku. Apapun BBK melihat dari mata kasar pertelingkahan di antara Fasha dan Nora ini lebih dipropaganda oleh media seolah2 mahu melaga2 kan mereka semula dan mencari sensasi berita yang boleh menarik perhatian pembaca atau dengan kata lain yang boleh member keuntungan kepada mereka.

Pada BBK, baik Fasha mahupun Nora, berdamailah..Jika tidak pun, janganlah lagi mengeluarkan kenyataan2 berbalas di media mahupun di laman sosial peribadi tentang isu ini. Tindakan itu sebenarnya ibarat membuka pekung di dada dan memberi peluang kepada orang ramai untuk lebih mengata atau menghukum. Jangan salahkan mereka, kerana ia semua berpunca dari tindak-tanduk anda sendiri.
Sebagai seorang sudah matang (25 tahun ke atas) gunakanlah media seperti Internet dan laman social dengan lebih professional seperti untuk berinteraksi dengan peminat, melakukan promosi product2 terkini dan sebagainya, bukan untuk bertelagah sesama sendiri. BBK kadang2 naik jelak juga melihat beberapa artis (dalam kategori senior) suka benar melemparkan kata2 kurang sopan di FB ataupun Twitter. Beginikah perangai yang kita mahu jadikan IDOLA kepada masyarakat dan peminat?

Setiap orang mempunyai masalahnya tersendiri, dan melepas geram sesuka hati di laman sosial dengan kata2 yang kurang sopan bagi BBK ia tidak wajar. Lebih2 lagi anda sebagai seorang artis iaitu ‘public figure’ di mana anda sentiasa menjadi tumpuan masyarakat. Jadi berhati2lah..

Dalam kes Fasha dan Nora, sebaiknya kalian berdua berjumpa dan menyelesaikan masalah ini secara bersemuka daripada menggunakan media sebagai perantara kerana kesannya boleh menjadi lebih keruh. Seterusnya bagi pihak media tempatan dan juga para bloggers,sebolehnya bantulah mereka berdamai daripada lebih mensasikan berita2 yang boleh melaga2kan mereka. Terus terang malu betul dengan gosip2 begini kerana kita ni orang Melayu dan beragama Islam. Buang yang keruh, ambil lah yang jernih..Apapun kembali kepadaNya, segala yang berlaku pasti ada hikmah yang tersembunyi. InsyaAllah..

Cakap pasal InsyaAllah, teringat Maher Zain. Oh ye, Maher Zain sudah pun merakamkan lagu InsyaAllah dalam bahasa kita. Jum dengar.. ;)

Like jika sudi ;)

No comments:

Post a Comment